EVRENSEL BİLGİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA DERNEĞİ ANA TÜZÜĞÜ
Derneğin tam adı: Evrensel Bilgi Araştırma ve Uygulama Derneği
Derneğin kısa adı: Evrensel Bilgi Derneği
Derneğin sembolü: Sonsuzluğun sembolüdür. Dünya’mızın yedinci kat üstünden başlayan, yedi kat gökler şeklinde ifade edilen, bilim adamları tarafından yedi boyut diye ifade edilen, “sicim metodu” ile izah edilen bir sistemin sembolüdür. Yedi köşeli iç içe yedi yıldızdan oluşur. Sembolün merkezinde “Sonsuz Ham’d-ü Senalar” yazılıdır.
Etimesgut / ANKARA
İlahi aşk, yüksek ahlak, kardeşlik, sevgi, birlik, barış, bilgi, dostluk, yaratılanı yaratandan ötürü sevmek, hoşgörü, tevazu, kendini başkasının yerine koymak, iş birliği, dayanışma, ilim araştırmak ve öğrenmek, bildiğimizi paylaşmak, evrensel bilgiyi yaymak, adalet, özgürlük, bağımsızlık, yardım severlik, merhamet, affetmek
Derneğin amacı; duyularımız ve bilimsel olanaklarımızla ulaşabildiklerimizin ötesinde, varlığımızı ve yaşamımızı etkileyen ve hatta oluşturan nedenlerin bulunduğu ilkesinden hareketle, bilimsel, felsefi, tasavvufi, spiritüel ve parapsikolojik araştırma ve çalışmalar yapmak, ulaşılan olumlu sonuçlarla kişilerin bedensel sağlık, zihinsel dinamizm, bütünleşmiş bir kişilik, ahlak yüksekliği, ruhsal aydınlanma ve evrensel bir bakış kazanmalarına katkıda bulunarak, kişiler arası anlayış ve hoşgörüye dayalı dostça ilişkiler kurabilecek bilinç düzeyine ulaşabilmelerini sağlamaya çalışmaktır.
Derneğimiz tüm faaliyetlerinde bütün insanların kardeş olduğu ilkesinden hareket eder. Toplumların milli, dini, ahlaki, geleneksel görüş ve yurtseverlik duygularına saygılı davranmak fikrini güder.
Evrensel bilgi; ruhun, maddenin, göklerin, yerin ve ikisi arasındaki her türlü canlı cansız varlığın, nesnenin, sayısız alemlerin yaratılışının ve yok edilişinin bilgisidir. Derneğimizin adından da anlaşılacağı gibi amacımız; evrensel bilgiyi araştırmak ve bu bilginin deneysel uygulamalarını yapmak ve bu vesile ile öğretilerimizi, eğitimlerimizi ve faaliyetlerimizi deneysel pozitif bilimin ışığında gerçekleştirip, pozitif bilim alanında çalışan bilim insanlarına da ışık tutmaktır.
Mevcut pozitif bilim, halen madde ile ilgilenmekte, fizik ötesine yani metafizik alanına ilgi duymamaktadır. Geçmişte metafiziğin konuları şimdi fiziğin konuları olmuştur. Bugün metafiziğin alanında olan konular yakın gelecekte fiziğin konusu olacaktır.
Amacımız bu tüzükte açıklanan evrensel bilgi, metafizik bilim, ruhsal (spiritüel) bilginin ve çeşitli araştırma konularımızın da pozitif bilimin ilgi alanına girmesine katkı sağlamak ve bu alanda araştırma ve çalışmalar yapmaktır.
Derneğimiz hiçbir dil, din, siyasi görüş ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın Dünya barışı için yapacağı çalışmalarla bütün insanlığa kıymetli bilgiler kazandırmak amacı ile kurulmuştur.
Derneğimiz yukarıda ifade edilen amacın gerçekleşmesi için aşağıdaki konularda çalışır.
Dernek üyeliği, aşağıdaki nedenlerle sona erer.
Üyenin dernekten çıkarılma kararını Disiplin Kurulunun tavsiyesinden sonra Yönetim Kurulu verir. Yönetim Kurulu şikâyet olunan üyeyi savunma için davet eder. Üye gelemeyecek durumda ise 15 gün içinde durumunu açıklayan yazılı savunmasını, iadeli taahhütlü posta ile Dernek merkezine gönderir. Yönetim Kurulunca, kendisi için soruşturma açılan üye, Yönetim Kurulunun çağrısına uyarak ya bizzat gelip sözlü yahut gelemeyecekse yazılı bir açıklama yapmaktan veya davet yazısını almaktan kaçınırsa, iadeli taahhütlü olarak gönderilen çağrı mektubunun postaya verildiği tarihten bir ay sonra, Yönetim Kurulu o üye hakkında gıyaben karar verir. Yönetim Kurulu gereğine göre aşağıdaki hükümleri uygular.
Yönetim Kurulunun kararı kesindir.
Dernekten ayrılan hiçbir üye (istifa etsin veya çıkarılsın), dernek malları üzerinde hak iddia edemez. Aksine, üye bulunduğu sürede dernekle ilgili herhangi bir iştirak hissesi varsa, bu taahhüdünü yerine getirmek mecburiyetindedir.
Yönetim Kurulu; üyeliği sona erenlerin adını, soyadını, doğum tarihini ve kimlik numarasını üyeliğin sona erme tarihinden itibaren kırk beş gün içinde merkezinin bulunduğu sivil toplum birimine bildirmekle yükümlüdür.
Ölen üye dışında, ayrılan ya da çıkarılan üyenin tüm ödenti borçları ödenmediği takdirde Dernek Yönetim Kurulu alacaklarını tahsil etmek için yasal yollara başvurabilir.
Dernek Yönetim Kurulu gerekli gördüğü kurul ve komisyonları kurar ve denetler
Dernek Genel Kurulu’nun toplantıya çağrılmasında uygulanacak yöntemler aşağıda gösterilmiştir.
Genel Kurul, Derneğin en yetkili karar organı olup görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir.
Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarını takip eden kırkbeş gün içinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren ve “Genel Kurul Sonuç Bildirimi” mülki idare amirliğine verilir. Genel kurul toplantısında tüzük değişikliği yapılması halinde; genel kurul toplantı tutanağı, tüzüğün değişen maddelerinin eski ve yeni şekli, her sayfası yönetim kurulu üyelerinin salt çoğunluğunca imzalanmış dernek tüzüğünün son şekli, bu fıkrada belirtilen süre içinde mülki idare amirliğine verilir.
Bu sonuç bildirgesine;
Genel kurul sonuç bildirgesi ve ekleri, büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçelerdeki şubeler hariç diğer ilçelerde bulunan dernek şubeleri tarafından iki suret olarak verilir.
Genel kurul sonuç bildirimleri, dernek yönetim kurulu tarafından yetki verilen bir yönetim kurulu üyesi tarafından da yapılabilir. Bildirimin yapılmamasından yönetim kurulu başkanı sorumludur.
Sandığı bulunan dernek şubeleri, sandıklarına ait genel kurul sonuç bildirimini bu maddede belirtilen usulde mülki idare amirliğine bildirirler.
Genel kurul sonuç bildirimi ve eklerinin mevzuata uygunluğu sivil toplum birimlerince incelenir. Varsa, eksiklerin veya hataların giderilmesi dernek merkezinden ve şubelerden istenir. Eksiklik ve hataların giderilmemesi veya konusu suç teşkil eden fiillerin tespit edilmesi halinde gerekli yasal işlem yapılır.
Yönetim kurulu yedi asıl ve yedi yedek üye olarak genel kurulca seçilir.
Yönetim kurulu, seçimden sonraki ilk toplantısında görev bölüşümü yaparak başkan, iki başkan yardımcısı, sekreter, sayman ve sayman yardımcısı ve bir üye belirler ve Karar Defterine yazılır.
Yönetim kurulu, tüm üyelerin haberdar edilmesi şartıyla her zaman başkan tarafından toplantıya çağrılabilir. Üye tam sayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunması ile toplanır. Kararlar, toplantıya katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu (tek sayılarda yarıdan az olmayan; çift sayılarda yarıdan bir fazla olan çoğunluktur.) ile alınır.
Yönetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu taktirde; başkan, genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyeleri göreve çağırmak mecburiyetindedir.
Eksik üye(ler)nin tamamlanmasıyla Yönetim Kurulu görev dağılımı yeniden belirlenir. Eğer, Dernek Başkanı istifa etmemişse, yeniden görev dağılımına gerek kalmaz. Ancak, üyeler arasında görev değişikliği olacaksa yeniden görevlendirme yapılabilir. Bu değişikliğin, değişikliği izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine Derbis sisteminden bildirilmesi gerekmektedir.
Yeni Yönetim Kurulu görev dağılımında Sayman değişikliği yapılması halinde eski ve yeni sayman arasında Devir-teslim tutanağı tutulmalıdır.
Genel kurul sonrasında Yönetim Kurulunun değişmesi halinde eski Yönetim Kurulu üyeleri 7 gün içinde yeni seçilenlere bilgi vermek ve defterleri / belgeleri teslim eder.
Yeni Yönetim Kurulu dağılımında sayman değişikliği yapılması halinde eski ve yeni sayman arasında devir-teslim tutanağı tutulur ve defterler ve makbuzlar imzalı tutanakla yeni saymana teslim edilir.
Yönetim ve Denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan Başkan ve üyelerine ücret verilebilir. Verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar Genel Kurul tarafından tespit olunur. Yönetim ve denetim kurulu üyeleri dışındaki üyelere ücret, huzur hakkı veya başka bir ad altında herhangi bir karşılık ödenemez.
Kamu görevlisine dernek yöneticiliğinden dolayı ya da dernekte aldığı bir görev veya işten dolayı ücret ödenemez. Ayrıca mesai saatleri içinde veya dışında dernek hizmetlerinde çalıştırılamaz.
Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
Yönetim kurulu aşağıdaki görevleri yerine getirir.
Denetim kurulu, üç asıl ve üç yedek üye olarak genel kurulca seçilir. Denetim Kurulu seçildikten sonra, aralarında toplanarak bir başkan seçer.
Denetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu taktirde Denetim Kurulu Başkanı, genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyeleri göreve çağırmak mecburiyetindedir.
Denetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
Denetim kurulu; derneğin ana tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek ana tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek ana tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
Denetim kurulu, gerektiğinde genel kurulu toplantıya çağırır.
Derneğimizin Onur Kurulu Başkanı ve asil üyesi Evrensel Üstad Muzaffer Kına’dır. Onun öğretileri derneğimizin rehberidir.
Bir şeref ve onur göstergesi olarak çalışma ve yardımları ile derneğe maddi ve manevi büyük hizmeti dokunan Fahri Üyeler, Yönetim Kurulunca Onur Kurulu Üyesi olarak kaydedilirler.
Onur Kurulu üyeleri derneğe danışmanlık yapar. Genel kurula katılabilir ve konuşma yapabilirler, ancak seçme ve seçilme hakları yoktur. Giriş ve yıllık aidat ödemezler.
Disiplin kurulu genel kurul tarafından seçilir ve beş asil ve beş yedek üyeden oluşur. Disiplin kurulu üyeleri seçildikten sonra yedi gün içinde kurul başkanını seçer. Yönetim Kurulu, kendisine ulaşan şikayetleri veya kendi gördüğü mevzuata, tüzüğe ve yönetmeliklere uygunsuzlukları disiplin kurulunun incelemesine sunar. Disiplin Kurul Başkanı, kurula intikal eden; mevzuata, ana tüzüğüne ve ilgili yönetmeliklere aykırı davranışta bulunan dernek üyesi hakkındaki şikayeti gündeme alır, kurul üyelerini toplantıya çağırır. Disiplin Kurulu üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve söz konusu üyenin durumunu görüşür. Disiplin Kurulu toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile karar verir. Disiplin Kurulu kararını Yönetim Kuruluna bildirir. Yönetim Kurulu ilk toplantısında konuyu görüşür ve karara bağlar. Yönetim Kurulu ana tüzüğe ve ilgili yönetmeliklere aykırı davranışı ve işlemi olduğu tespit edilen üyenin üyeliğine son verir.
Bu amaçla dernek yönetim kurulunca yetki verilen en az üç kişilik kurucular kurulu, Dernekler Yönetmeliği’nde belirtilen şube kuruluş bildirimini ve gerekli belgeleri, şube açılacak yerin en büyük mülki amirliğine verir. Yurtdışında açılacak şubeler için ilgili ülkenin mevzuatına uygun ve dernek ana tüzüğüne uygun olarak kurucular kurulu tarafından ilgili makama başvuru yapılır.
Şubeler, tüzel kişiliği olmayan, dernek amaç ve hizmet konuları doğrultusunda özerk faaliyetlerde bulunmakla görevli ve yetkili, tüm işlemlerinden doğan alacak ve borçlarından ötürü kendisinin sorumlu olduğu dernek iç örgütüdür. Şubeler dernek amaçları doğrultusunda, ana tüzükte belirtilen faaliyetleri yapabilirler.
Şubenin organları, genel kurul, yönetim kurulu ve denetim kuruludur.
Genel kurul, şubenin kayıtlı üyelerinden oluşur. Yönetim kurulu yedi asıl ve yedi yedek, denetim kurulu ise üç asıl ve üç yedek üye olarak şube genel kurulunca seçilir.
Bu organların görev ve yetkileri; bu ana tüzükte yer alan hükümler ve bulunduğu ülkenin mevzuatının öngördüğü çerçevede şubede uygulanır.
Şubeler, genel kurul olağan toplantılarını genel merkez genel kurulu toplantısından en az iki ay önce bitirmek zorundadırlar.
Şubelerin olağan genel kurulu, 3 yılda bir, Şubat ayı içerisinde, şube yönetim kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır.
Şubeler, genel kurul sonuç bildiriminin bir örneğini toplantının yapıldığı tarihi izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine ve dernek genel merkezine bildirmek zorundadırlar.
Şubeler, genel merkez genel kurulunda seçimlik ve doğal delegelerle temsil edilir. Şubelerin yönetim ve denetim kurulu başkanları doğal delege olarak, şubede kayıtlı her yirmi (20)üye için bir (1), arta kalan üye sayısı 10‘dan fazla veya toplam üye sayısı 20’den az ise bu üyeler içinde bir olmak üzere seçilecek delegeler de seçimlik delege olarak, şubeyi temsilen genel merkez genel kuruluna katılma hakkına sahiptir.
Genel merkez genel kuruluna en son şube genel kurulunda seçilen delegeler katılır. Şubelerin yönetim veya denetim kurulunda görevli olanlar genel merkez yönetim veya denetim kuruluna seçildiklerinde şubedeki görevinden ayrılırlar.
Dernek, gerekli gördüğü yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla yönetim kurulu kararıyla temsilcilik açabilir. Temsilciliğin adresi, yönetim kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülkî idare amirliğine yazılı olarak bildirilir. Temsilcilik, dernek genel kurulunda temsil edilmez. Şubeler temsilcilik açamazlar.
Derneğimiz Yönetim Kurulunun kararı ile yurtiçinde ve yurtdışında İktisadi İşletme kurabilir ve işletebilir. Bu kararda; iktisadi işletmenin ünvanı, açık adresi, sermayesi, temsilcileri, ve temsilcilerin uyrukları, ev adresleri, temsilin şekli ve işletmenin faaliyet konuları açıkça yazılması gerekir.
İktisadi işletme kuruluşu ve işletilmesi için; Yönetim Kurulu tarafından yönetmelik hazırlanır ve onaylanır. Ayrıntılı bilgi için “İktisadi İşletme Kuruluşu ve İşletilmesi Yönetmeliği”ne bakınız.
Derneğin kuruluşundan ilk genel kurula kadar geçecek sürede;
Kuruluştan sonraki ilk genel kurulda giriş aidatı ve yıllık (aylık) aidat tutarları genel kurul tarafından belirlenir. Üyeler aidat borçlarını dernek merkezine bizzat gelerek veya banka hesabına havale, EFT veya kredi kartıyla ödeyebilirler.
Tüzük değişikliği genel kurul kararı ile yapılabilir. Genel kurulda yönetim kurulunun teklifi veya kayıtlı asil üyelerin üçte birinin teklifi ve Genel Kurul mevcudunun üçte ikisinin kabulü ile Ana Tüzük değiştirilebilir.
Genel kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.
Genel kurul, her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için genel kurula katılma ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları asil ve yedek üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda, fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.
Genel kurulca fesih kararı verildiğinde, derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde dernek adında “Tasfiye Halinde EVRENSEL BİLGİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA DERNEĞİ” ibaresi kullanılır.
Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemeleri sırasında derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve hakları, genel kurulda belirlenen yere devredilir. Genel kurul; derneğin mallarının ve bankadaki, kasasındaki paraların dernek üyeleri arasında paylaştırılmasına karar verebilir. Genel Kurul dernek malları ve paralarını, derneğin kuracağı bir vakfa da devredilmesine karar verebilir. Genel kurul dernek mallarının nereye/kimlere devredileceğine karar vermez ise Tasfiye Kurulu derneğin bulunduğu ildeki amacına en yakın ve fesih edildiği tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredilir.
Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.
Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.
Derneğin defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulunun sorumlu ilgili üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.
Dernek şubelerinin tasfiyesi de yukarıda açıklanan esaslara göre yapılır. Şube yönetim kurulu bulunduğu ülkenin mevzuatına göre hareket eder.
Derneğimiz işletme hesabı esasına göre defter tutar. Ancak derneğin yıllık brüt gelirinin Dernekler Yönetmeliğinin 31. Maddesinde belirtilen sınırı aşması durumunda takip eden hesap döneminden başlayarak bilanço esasına göre defter tutulur. Bilanço esasına geçilmesi durumunda, üst üste iki hesap döneminde yıllık brüt gelir yukarıda belirtilen sınırın altına düşerse, takip eden yıldan itibaren işletme hesabı esasına dönülebilir. Derneğimizin şubeleri kurulduğunda ve derneğimiz bilânço esasına göre defter tutmaya başlaması halinde, derneğimizin şubeleri de bilânço esasına göre defter tutarlar.
Derneğimiz, kuruluşunu takiben işletme hesabı esasına göre defter tutacaktır, ancak yönetim kurulu kararı ile bilanço esasına göre defter tutmayı seçebilir.
Derneğimiz iktisadi işletme kurduğunda; bu işletme için Vergi Usul Kanununa uygun olarak gerekli defterleri tutar.
a) İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
1) Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
2) Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
3) Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
4) İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
b) Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
1) Yukarıdaki (a) şıkkının 1, 2, 3 üncü bentlerinde kayıtlı defterler
2) Yevmiye Defteri ve Büyük Defter: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanunun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.
Bu tüzüğe göre tutulacak defter ve kayıtların Türkçe olması zorunludur. Defterler mürekkepli kalemle yazılır.
Defterler bilgisayar ortamında da tutulabilir. Ancak form veya sürekli form şeklinde tutulacak defterler, kullanılmaya başlanmadan önce her bir sayfasına numara verilerek ve onaylatılarak kullanılabilir. Onaylı sayfalar kullanıldıktan sonra defter haline getirilerek muhafaza edilir.
Yevmiye defteri maddelerinde yapılan yanlışlar ancak muhasebe kurallarına göre düzeltilebilir. Diğer defter ve kayıtlara rakam ve yazılar yanlış yazıldığı takdirde düzeltmeler ancak yanlış rakam ve yazı okunacak şekilde çizilmek, üst veya yan tarafına veya ilgili bulunduğu hesaba doğrusu yazılmak suretiyle yapılabilir. Yanlış rakam ve yazının çizilmesi halinde, bu rakam ve yazıyı çizen tarafından paraflanır.
Defterlere geçirilen bir kayıt; kazımak, çizmek veya silmek suretiyle okunamaz hale getirilemez.
Karar defterinin sayfa sonunda imza için bırakılan bölümü hariç defterlerin satırları, çizilmeksizin boş bırakılamaz ve atlanamaz. Ciltli defterlerde, defter sayfaları ciltten koparılamaz. Tasdikli form veya sürekli form yapraklarının sırası bozulamaz ve bunlar yırtılamaz.
Derneğe ait belgeler, kaydedildikleri defterdeki kayıt sırasına uygun olarak numaralandırılır ve dosyalanarak saklanır.
İşlemler, defterlere günlük olarak kaydedilir. Ancak, gelir ve gider kayıtları;
İşletme hesabı esasına göre kayıt tutulması durumunda yıl sonlarında (31 Aralık) İşletme Hesabı Tablosu düzenlenir.
Bilanço esasına göre defter tutulması durumunda ise, yıl sonlarında (31 Aralık), Maliye Bakanlığınca yayınlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerini esas alarak bilanço ve gelir tablosu düzenlenir.
Ancak, Yevmiye Defteri kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilir. Büyük Defterin onaylatılması zorunlu değildir.
Bu tüzükte yazılı defterler, elektronik ortamda tutulacak defterler hariç olmak üzere, bunları kullanmaya başlamadan önce il müdürlüğüne veya notere tasdik ettirilir. Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, Yevmiye Defteri kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilir. Büyük Defterin onaylatılması zorunlu değildir.
Tasdik edilen her defter için ayrı bir tasdik numarası verilir. Derneğin adı, kütük numarası, yerleşim yeri, defterin türü, defterin kaç sayfadan ibaret olduğu, tasdik tarihi, tasdik numarası, tasdiki yapan makamın resmi mühür ve imzasını içeren ve elektronik ortamda tutulan Tasdik Şerhi Formu doldurulup defterin ilk sayfasına yapıştırılarak köşeleri tasdiki yapan makam tarafından mühürlenir. Defterin son sayfası, defterin kaç sayfadan ibaret olduğu, tasdik tarihi ve numarası belirtilerek tasdik makamı tarafından mühürlenir ve imzalanır.
Defterlerin her sayfası sıra numarasıyla teselsül edip etmediği kontrol edilerek mühürlenir.
İl müdürlüğü, tasdikini yaptığı defterlere ilişkin bilgileri elektronik ortamda tutulan Tasdik Defterine kaydeder.
Dernek gelirleri Alındı Belgesi ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen Banka Dekontu veya Hesap Özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.
Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak, 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 94 üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeler için 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre Gider Pusulası düzenlenir. Bu kapsamda da bulunmayan ödemeler için Gider Makbuzu veya Banka Dekontu gibi belgeler harcama belgesi olarak kullanılır.
Dernek tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri Ayni Yardım Teslim Belgesi ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneklere yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri Ayni Bağış Alındı Belgesi ile kabul edilir.
Bu belgeler; Dernekler Yönetmeliğinde istenen eklerde gösterilen biçim ve ebatta, müteselsil seri ve sıra numarası taşıyan, kendinden karbonlu elli asıl ve elli koçan yaprağından meydana gelen ciltler veya elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığıyla yazdırılacak form veya sürekli form şeklinde, dernek tarafından bastırılır. Form veya sürekli form şeklinde bastırılacak belgelerin, belirtilen nitelikte olması zorunludur.
Ayni Bağış Alındı Belgeleri Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen bilgileri içermek koşuluyla Bakanlıkça oluşturulan veya izin verilen yazılımlar kullanılarak elektronik ortamda da düzenlenebilir. Düzenlenen bu belgeler Sivil Tolum Genel Müdürlüğün elektronik sisteminde muhafaza edilir.
Bastırılan belgelerin adedi ile seri ve sıra numaralarının, onbeş gün içinde basımevleri tarafından mülki idare amirliğine bildirilmesi zorunludur. Bu bildirim Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) üzerinden elektronik ortamda da yapılabilir.
Defterler hariç olmak üzere, dernek tarafından kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak 5 yıl süreyle saklanır.
Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak Alındı Belgeleri Dernekler Yönetmeliğinin ilgili Ek’de gösterilen biçim ve ebatta yönetim kurulu kararıyla bastırılır. Alındı belgeleri, müteselsil seri ve sıra numarası taşıyan kendinden karbonlu elli asıl ve elli koçan yaprağından meydana gelen ciltler veya elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığıyla yazdırılan form veya sürekli kayıt formu şeklinde tertip edilir. Form veya sürekli form şeklinde bastırılacak alındı belgelerinin, belirtilen nitelikte olması zorunludur. Alındı belgesi ciltlerinin koçan kısmı iki suret olarak bastırılabilir. Ancak, koçan yaprağının bir suretinin cilt koçanında, diğerinin ise muhasebe evrakları arasında düzenli olarak saklanması zorunludur.
Alındı Belgeleri, Dernekler Yönetmeliğinin ilgili Ek’inde belirtilen bilgileri içermek koşuluyla Bakanlıkça oluşturulan veya izin verilen yazılımlar kullanılarak elektronik ortamda da düzenlenebilir. Düzenlenen bu belgeler Sivil Toplum Genel Müdürlüğün elektronik sisteminde muhafaza edilir
Bastırılan alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları ile diğer baskı işlerinde kusur bulunup bulunmadığı, sayman üyece kontrol edilir. Kontrolde hatalı olduğu ortaya çıkan cilt veya formlar geri verilerek aynı miktarda yenisi bastırılır. Alındı belgeleri, matbaadan sayman üye tarafından bir tutanak ile teslim alınır.
Bastırılan alındı belgesi ciltleri veya elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığıyla yazdırılması için bastırılan formların adedi ile seri ve sıra numaralarının, onbeş gün içinde basımevleri tarafından mülki idare amirliğine bildirilmesi zorunludur. Bu bildirim
Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) üzerinden elektronik ortamda da yapılabilir.
Bastırılan alındı belgeleri matbaadan dernek saymanınca tutanakla teslim alınır.
Dernek saymanı bu alındı belgelerinin dernek adına para toplama yetkili kişilere tesliminden, boş ve kullanılmış alındı belgelerinin saklanmasından sorumludur. Alındı belgelerinin, eski ve yeni saymanlar arasında tutanakla devir teslimi yapılır.
Tamamı kullanılmadığı halde herhangi bir nedenle iade edilen alındı belgelerinin kullanılmayan yaprakları tespit edilerek sayman ve iade eden kişi tarafından tutanak altına alınır. Bu şekilde iade edilen alındı belgesi ciltleri, gelir tahsil edecek başka bir kişiye verilebilir veya yaprakları üzerine
büyük harflerle ve görünebilecek şekilde iptal yazılarak bir daha kullanılmaz.
Form veya sürekli form şeklinde bastırılan alındı belgeleri de başlangıç ve bitiş numaraları elli asıl ve elli koçan yaprağını ihtiva edecek şekilde gruplandırılarak yukarıda belirtilen usule göre kaydedilir ve kullanılır
Alındı belgeleri, gelir tahsil etme görev ve yetkisine sahip bulunanlara, sayman üyelerce imza karşılığı verilir ve kullanıldıktan sonra imza karşılığı geri alınır.
Alındı belgeleri, sabit boyalı sert veya sivri uçlu tükenmez kalemle okunaklı bir biçimde silintisiz ve kazıntısız olarak doldurulur. Ödemede bulunana asıl yaprak koparılarak verilir, koçan kısmı ciltte bırakılır. Düzenleme sırasında hata yapılırsa, hatalı belge yaprağı ödemede bulunana verilmez.
Asıl ve koçan yaprakların üzerine “İPTAL” ibaresi yazılıp her ikisi koparılmadan ciltte bırakılır.
Form şeklinde bastırılan alındı belgeleri, elektronik sistemler aracılığıyla doldurulduktan sonra aslı ödemede bulunana verilir; sureti dosyasında muhafaza edilir.
Bu tüzükte öngörülen alındı ve harcama belgeleri; Dernekler Yönetmeliğinin ekindeki örneklerinde gösterilen belgelerdeki tüm bilgilerin eksiksiz doldurulması ve ilgili kişilerce imzalanması suretiyle düzenlenir.
Dernek adına gelir tahsil etmekle yetkili olan kişiler, tahsil ettikleri paraları otuz
gün içerisinde dernek saymanına teslim ederler veya derneğin banka hesabına yatırırlar. Ancak, tahsilatı 5.000 Türk Lirasını geçenler, otuz günlük süreyi beklemeksizin tahsil ettikleri parayı en geç iki iş günü içinde derneğin banka hesabına yatırırlar.
Dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarı, ihtiyaçlar dikkate alınarak yönetim kurulunca belirlenir.
Yönetim kurulu asıl üyeleri hariç, dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden “Yetki Belgesi” dernek tarafından iki nüsha olarak düzenlenerek, dernek yönetim kurulu başkanınca onaylanır. Yönetim kurulu asıl üyeleri yetki belgesi olmadan gelir tahsil edebilir.
Yetki belgelerinin süresi yönetim kurulu tarafından en çok bir yıl olarak belirlenir. Süresi biten yetki belgeleri birinci fıkraya göre yenilenir. Yetki belgesinin süresinin bitmesi veya adına yetki belgesi düzenlenen kişinin görevinden ayrılması, ölümü, işine veya görevine son verilmesi, derneğin kendiliğinden dağıldığının tespit edilmesi veya fesih edilmesi gibi hallerde, verilmiş olan yetki belgelerinin dernek yönetim kuruluna bir hafta içinde teslimi zorunludur. Ayrıca, gelir toplama yetkisi yönetim kurulu kararı ile her zaman iptal edilebilir.
Dernek yönetim kurulu başkanı, her takvim yılının ilk dört ayı içinde bir önceki yıla ait Dernek Beyannamesini mülki idare amirliğine vermekle yükümlüdür. İl merkezlerinde ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçelerde bulunan dernekler beyannamelerini bir adet, diğer ilçe merkezinde bulunanlar ise iki adet olarak verirler.
Şubeler, mülki idare amirliğine verecekleri beyannamelerin birer örneğini bağlı bulundukları derneğe de vermekle yükümlüdürler.
Dernekler, yerleşim yerlerinde (İkametgahlarında) meydana gelen değişiklikleri “Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimini”;
Genel kurul toplantıları dışında dernek organlarında meydana gelen değişiklikleri “Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimini “doldurmak suretiyle, değişikliği izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine bildirmekle yükümlüdürler. Bu belgeler, büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçeler hariç diğer ilçelerde bulunan dernekler tarafından iki suret olarak verilir.
Dernek tüzüklerinde yapılan değişiklikler de tüzük değişikliğinin yapıldığı genel kurul toplantısını izleyen otuz gün içinde, “Genel Kurul Sonuç Bildirimi” ekinde mülki idare amirliğine bildirilir.
Dernekler edindikleri taşınmazları tapuya tescilinden itibaren otuz gün içinde “Taşınmaz Mal Bildirimini Formu ’nu doldurmak suretiyle mülki idare amirliğine bildirmekle yükümlüdürler.
Bu form, büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçeler hariç diğer ilçelerde bulunan dernekler tarafından iki suret olarak verilir.
Dernekte genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir.
Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Derneğin denetleme kurulu; derneğin tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.”
Aşağıda isimleri bulunan kişiler derneğimizin kurulmasına teşebbüs etmişlerdir ve aralarından 7 kişiyi Geçici Yönetim Kurulu olarak seçmişlerdir.
Adı ve Soyadı |
Galip Turpan |
Nimet Şensoy |
Serkan Bilgen |
İsmet Mercan |
Halil İbrahim Ergin |
Zülfe Eskin |
Gülten Ayan |
Berrin Mülayim |
Aysel Enaboifo |
Semra Ediz |
Mustafa Ediz |
Gülay Koç |
Hüseyin Çetin |
Fadime Çetin |
Ünal Sandal |
Ahmet Bayram Sefer |
Dr. Ethem Mercan |
Adı ve Soyadı | Görev Ünvanı | İmza |
Galip Turpan | Başkan |
|
Nimet Şensoy | Başkan Yardımcısı |
|
Serkan Bilgen | Başkan Yardımcısı |
|
İsmet Mercan | Başkan Yardımcısı |
|
Halil İbrahim Ergin | Başkan Yardımcısı |
|
Zülfe Eskin | Genel Sekreter |
|
Gülten Ayan | Sayman |
|
Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.
Bu tüzük 32 (Otuz iki) maddeden ibarettir.